International Police Association - Secţia Republica Moldova

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/views.module on line 842.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_many_to_one::init() should be compatible with views_handler_filter::init(&$view, $options) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_many_to_one.inc on line 104.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_term_node_tid::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/modules/taxonomy/views_handler_filter_term_node_tid.inc on line 303.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.

          International Police Association – Secţia Republica Moldova este cea mai tânără secţie naţională în curs de fondare din lume. Este o organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit, creată la 19 aprilie 2008 la Adunarea Generală a membrilor asociaţi a I.P.A. – Secţia Română, cu domiciliul în Republica Moldova. La 10 martie 2009, la şedinţa Biroului Executiv Permanent Internaţional al I.P.A. din or. Valleta, Malta, organizaţia din Republica Moldova a fost validată ca „Secţie în Fondare”, iar la cel de-al XIX Congres Mondial I.P.A., care şi-a desfăşurat lucrările în luna septembrie 2009 în or. Antalia, Turcia, Secţiei i-a fost confirmat statutul menţionat.

         La 28 septembrie 2009 Asociaţia a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei a Republicii Moldova, devenind persoană juridică.

         Analizând rezultatele activităţii organizaţiei noastre încununate de un grad credibil de succes, Biroul Executiv Permanent Internaţional, la şedinţa ordinară din Hong Kong din februarie 2010, a validat organizaţia noastră ca Secţie cu drepturi depline şi înaintat propunerea de  afiliere a I.P.A.- Secţia Republica Moldova la Internasţional Police Association, eveniment care se va produce în luna septembrie la ce-a de 36-a Conferinţă Internaţională I.P.A. din or. Paris, Franţa.   

         În prezent, I.P.A. – Secţia Republica Moldova, întruneşte în rândurile sale circa 800 de membri, angajaţi ai organelor afacerilor interne şi rezervişti (pensionari M.A.I) din majoritatea localităţilor din ţară, de diferite vârste, funcţii şi grade speciale, dornici să fie părtaşi ai marii familii internaţionale de poliţişti, ghidaţi de sentimentul de prietenie şi cooperare reciprocă în diverse domenii, precum cel profesional, social, cultural, sportiv etc.  

 

          La modul general, Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (International Police Association) este o organizaţie internaţională, fondată în anul 1950 de către sergentul de poliţie din Marea Britanie Arthur Troop. Asociaţia este constituită din secţiile naţionale a 64 de ţări din lume. Această formaţiune are în rândurile sale oameni de pretutindeni, neangajaţi politic. Cei mai mulţi dintre ei sunt poliţişti sau rezervişti ai organelor de poliţie, dar sunt şi carabinieri, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri sau studenţi ai instituţiilor poliţieneşti superioare de învăţământ. Tineri, maturi sau vârstnici, bărbaţi sau femei, aşa cum le-a dictat conştiinţa, s-au decis să facă parte din această mare familie internaţională a poliţiştilor.
        În pofida faptului că, de cele mai multe ori, îi separă mii de kilometri, că au o cultură diferită sau că vorbesc, în marea lor majoritate, în o altă limbă, au aderat în mod conştient, în baza liberii asocieri, la ideea de prietenie şi cooperare  internaţională între membrii I.P.A, materializând eforturile britanicului Arthur Troop. Nimeni nu le-a impus să intre în Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor. Opţiunea le-a aparţinut în totalitate, după cum şi renunţarea la statutul de membru nu este condiţionată în vreun fel.

 

          Ce-i atrage şi, mai ales, ce-i ţine într-o astfel de organizaţie?

          Cu siguranţă, nu un interes material, pentru că Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor nu satisface o asemenea dorinţă. Poate că este greu de crezut, dar cei mai mulţi membrii ai I.P.A., în primul rând, cei care au contribuit în mod substanţial la consolidarea şi extinderea organizaţiei, au o mare capacitate de comunicare, conjugată de puternice sentimente de omenie, întrajutorare, toleranţă şi bună-voinţă. Aceşti oameni au făcut din prietenie un mod de a fi, un mod de viaţă deosebit din punct de vedere spiritual. Pentru membrii I.P.A. prietenia generează ocazii şi prilejuri de a se cunoaşte, de a coopera şi de a se apropia, fapt ce este şi principala sursă care le alimentează dorinţa de a stabili relaţii noi. 

         Deviza Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor "SERVO  PER AMIKECO", în traducere "SERVICII PRIN PRIETENIE", concordă întru totul scopului Asociaţiei şi este chintesenţa scopurilor pe care I.P.A. le promovează. Prietenia a fost acea valoare care, încă de la bun început, a reprezentat, pentru organizaţie, temelia pe care au fost construite, cu timpul, toate mecanismele de funcţionare în ansamblu. În afara acestui sentiment durabil, Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor n-ar fi existat. Ea este ceacare a dat viaţă ideilor lui Arthur Troop şi a întreţinut permanent speranţa întăririi şi lărgiri organizaţiei. Prietenia a fost, este şi va rămâne pentru totdeauna emblema sub care se vor desfăşura toate acţiunile şi activităţile Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor.

          Eforturile de constituire şi de dezvoltare a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor au fost încununate de succes şi datorită faptului că, în sufletul oamenilor care apăra legea şi societatea, prietenia are rădăcini adânci şi solide. La aceşti oameni se va găsi întotdeauna, din belşug, spirit de echitate şi dreptate, susţinere morală, respect şi apreciere faţă de valorile umane şi ale statului de drept.  

          Implicarea Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor în acţiuni de caritate demonstrează sensibilitatea şi generozitatea membrilor ei. Răspunzând întotdeauna la solicitările celor din jur, membri I.P.A. oferă societăţii un model de comportament demn de urmat. De aceea, cine nu manifestă solicitudine şi iubire faţă de oameni, nu-şi va găsi niciodată locul în această organizaţie. Se va simţi stingher şi va pleca de bunăvoie, pentru că în Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor rămân numai acele caractere pentru care dragostea, cinstea, onoarea şi condescendenţa faţă de semeni reprezintă valori la care nu vor renunţa, indiferent de contextul pe care realitatea îl oferă fiecăruia. Prietenia i-a unit pe toţi şi tot prietenia este cea care i-a făcut pe membri I.P.A. să fie mai buni şi mai mărinimoşi. Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor va rezista atâta timp, cât prietenia va găsi în oameni acele resurse prin intermediul cărora iubirea, binele şi speranţa se perpetuează.  I.P.A. este o stare de spirit, deschisă tuturor poliţiştilor, dincolo de barierele discriminării de orice fel, indiferent de rang, rasă, culoare, sex, religie sau limbă.   

(Spicuiri de pe paginile WEB a site-urilor secţiilor naţionale I.P.A.)

Consemnează:  Avram Mihail.