Arhiva

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/views.module on line 842.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_many_to_one::init() should be compatible with views_handler_filter::init(&$view, $options) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_many_to_one.inc on line 104.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_term_node_tid::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/modules/taxonomy/views_handler_filter_term_node_tid.inc on line 303.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.

Activităţile

Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (I.P.A.) –

Secţia în Fondare Republica Moldova

           

I. Crearea Comitetului de Înfiinţare a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – International Police Association (I.P.A.) – Secţia Republica Moldova la 30 iunie 2006.

 

În ultimii ani, în Republica Moldova s-au creat condiţii favorabile, atât pe plan intern, cât şi per plan extern, de a începe acţiunile de aderare a poliţiei naţionale la Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor. În acest scop, la 16 martie 2006, conducerea ministerului afacerilor interne, prin scrisoarea nr.10/427 semnată de ministrul dl. Gh. Papuc, s-a adresat către I.P.A. - Secţia Română şi a solicitat susţinerea în calitate de sponsor în constituirea Secţiei Naţionale I.P.A. Republica Moldova.

Conducerea Secţiei Române I.P.A. a susţinut solicitarea M.A.I. a Republicii Moldova şi la 30 iunie 2006, cu participarea Secretarului General al Secţiei Române dl. Iulian Medrea, în incinta M.A.I. a fost convocată adunarea grupului de iniţiativă care a creat Comitetul de Înfiinţare a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia Republica Moldova. În calitate de fondatori a acestui comitet au participat 69 de angajaţi a organelor afacerilor interne şi pensionari ai M.A.I.

 De asemenea, au fost aleşi: dl. Igori Bodorin, colonel de poliţie, ex-viceministru al afacerilor interne - în calitate de Preşedinte, domnii Andrei Pogurschii, colonel de poliţie, şeful Direcţiei Generale Resurse Umane a M.A.I. şi  Vasile Batcu, locotenent - colonel de poliţie, pensionar al M.A.I – în funcţii de Vicepreşedinţi, dl. Mihail Avram, colonel de poliţie, pensionar al M.A.I., în  postura de Secretar General şi dl. Ion Brîncă, colonel de poliţie, pensionar al M.A.I.- Trezorier al Comitetului de Înfiinţare a Asociaţiei Internaţione a Poliţiştilor (I.P.A.) - Secţia Republica Moldova. 

Scopul Comitetului de Înfiinţare a fost fondarea în Republica Moldova a Secţiei Naţionale a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor.

 Pentru realizarea scopului propus este necesar de a fi primit avizul pozitiv al Biroului Executiv Permanent Internaţional I.P.A. cu sediul în or. Londra, adoptarea şi înregistrarea statutului Secţiei Naţionale şi recunoaşterea ei de către Congresul Mondial ca secţie cu drepturi depline.

Secţia naţională, concomitent cu scopurile şi obiectivele I.P.A., în mod prioritar şi-a mai propune să participe şi să contribuie la realizarea aspiraţiei conducerii statului şi a societăţii în vederea integrării Republicii Moldova în structurile europene, mai cu samă, în Uniunea Europeană şi la crearea unei imagini favorabile a ţării noastre în lume prin intermediul acestei organizaţii mondiale prestigioase.

 

 

II. Participarea delegaţiei Comitetului de Înfiinţare a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia Republica Moldova la lucrările cele de-a VII Conferinţe a I.P.A. – Secţia Română în perioada 6-8 octombrie 2006

 

În zilele de 6-8 octombrie 2006 conducerea Comitetului de Înfiinţare a Secţiei Republica Moldova, la invitaţia I.P.A. – Secţia Română, a efectuat o vizită de lucru în or. Braşov, România, şi a participat la lucrările Conferinţei jubiliare cu ocazia împlinirii a 10 ani de la recunoaşterea pe plan mondial a Secţiei Române în cadrul I.P.A.

Membrii delegaţiei din Republica Moldova au participat la toate şedinţele de lucru a Conferinţei şi au avut posibilitatea să i-a cunoştinţă cu modalităţile de organizarea, de dirijare şi de control a activităţii I.P.A. - Secţia Română şi a regiunilor amplasate în teritoriu.

În  prima zi de lucru, delegaţia ţării noastre, la iniţiativa Preşedintelui dl. Igor Bodorin şi a Secretarului General I.P.A. Secţia Română dl. Iulian Medrea, a fost organizată o întrevedere de lucru cu conducerea I.P.A. Secţia Română la care s-au discutat chestiunile legate de înfiinţarea în Republica Moldova a Secţiei naţionale I.P.A. şi etapele de evoluţiei a viitoarei organizaţii. Conducerea Secţiei Române I.P.A. a dat asigurări privind susţinerea iniţiativei M.A.I. şi a poliţiştilor moldoveni în crearea şi dezvoltarea secţiei naţionale a acestei prestigioase asociaţii internaţionale;

De asemenea, la 6 octombrie 2006, în or. Braşov, la iniţiativa şi sub patronatul Secretarului General I.P.A. – Secţia Română dl-ui Iulian Medrea, a fost organizată şi desfăşurată o întâlnire de lucru a delegaţiei Republicii Moldova cu Preşedintele Internaţional Police Association, dl. Michael Odysseos, care a fost informat despre activitatea M.A.I. din ţara noastră, precum şi despre aspiraţia de integrare europeană şi despre intenţia conducerii ministerului, a angajaţilor activi ai organelor de poliţie, a pensionarilor M.A.I. şi a celor în rezervă, de a organiza în ţara noastră Secţia Naţională a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor. A fost solicitată şi susţinerea personală a domnului Preşedinte Michael Odysseos şi al Biroului Executiv Permanent Internaţional I.P.A. cu sediul în or. Londra din Marea Britanie.

Tot atunci, domnul Michael Odysseos a fost invitat să efectueze o vizită de lucru în Republica Moldova.

Despre rezultatele vizitei delegaţiei Republicii Moldova efectuate în or. Braşov şi despre întâlnirea şi discuţia avută cu dl. Michael Odysseos, printr-o notă, a fost informat Guvernul Republicii Moldova.

 

 

III. Vizita Preşedintelui International Police Association dl. Michael Odysseos în Republica Moldova în perioada 17-19 mai 2007.

 

În luna aprilie 2007, conducerea M.A.I. a Republicii Moldova şi I.P.A. –Secţia Republica Moldova au expediat în adresa Preşedintelui I.P.A. dl. Michael Odysseos o invitaţie oficială cu privire la efectuarea înaltului demnitar a unei vizitei de documentare a ţara noastră. Invitaţia a fost acceptată.

În zilele de 17-19 mai 2007  dl. Michael Odysseos, fiind însoţit de Secretarul General I.P.A. – Secţia Romană dl. Iulian Medrea, a efectuat o vizită de documentare în Republica Moldova. Pe parcursul celor trei zile de lucru, domnii Michael Odysseus şi Iulian Medrea, fiind însoţiţi de către Preşedintele I.P.A. Secţia Republica Moldova – viceministrul afacerilor interne dl. Igor Bodorin, au fost primiţi în audienţă de către:

 1. reprezentantul guvernului Republicii Moldova, ministrul afacerilor interne general - locotenent de poliţie Gheorghe Papuc;
 2. secretarul Consiliului de Securitate din cadrul Preşedenţiei Republicii Moldova dl. Ion Morei;
 3. preşedintele Comisiei pentru Securitatea Statului a Parlamentului Republicii Moldova dl. Iurie Stoicov;
 4. persoanele responsabile din cadrul Ministerului Dezvoltării Informaţionale din Republica Moldova;
 5. persoanele responsabile din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

De asemenea, înalţii oaspeţi au avut vizite de lucru în incinta Centrului de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane, în Biroul „Interpol” din Republica Moldova şi alte subdiviziuni ale Ministerului Afacerilor Interne.

Toţi factorii de decizie au susţinut iniţiativele conducerii M.A.I. şi a poliţiştilor referitor la crearea în Republica Moldova a Secţiei Naţionale I.P.A. şi şi-au manifestat disponibilitatea de a acorda tot  sprijinul necesar realizării acestui scop nobil.

 

 

IV. Participarea delegaţiei I.P.A. – Secţia Republica Moldova la lucrările seminarului internaţional cu genericul „Trafficking in Human Being” din or. Belgrad, Serbia la 25 mai 2007.

 

La 25 mai 2007, delegaţia I.P.A. – Secţia Republica Moldova, în componenţa Secretarului General Mihail Avram şi a membrului I.P.A.  Vasile Batcu, au participat la Seminarul Internaţională cu genericul „Trafficking in Human Being, care a fost organizat de către I.P.A. Secţia Elenă (Grecia) şi desfăşurat în or. Belgrad, Serbia. La acest seminar, delegaţia respectivă a prezentat două rapoarte în domeniul dat, care au avut o influenţă pozitivă asupra organizatorilor şi participanţilor acţiunii indicate.

 

 

V. Participarea I.P.A. – Secţia Republica Moldova la organizarea sărbătorii Zile Internaţionale a copiilor – 1 iunie 2007.

 La 1 iunie 2007 I.P.A. – Secţia Republica Moldova (în fondarea) a participat în modul cel mai direct la organizarea şi desfăşurarea manifestărilor şi acţiunilor cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului. Printre multiplele activităţi întreprinse de Secţia Naţională, a fost şi acordarea ajutorului material în suma de 500 lei moldoveneşti celor 10 copii din familiile vulnerabile de poliţişti. Acţiunea indicată a avut o rezonanţă pozitivă în mijloacele mass – media, în rândurile poliţiştilor şi în societate.

 

VI. Participarea delegaţiei I.P.A. – Secţia Republica Moldova la Simpozionul internaţional cu genericul „Agresorul şi victima în cultura violenţei”, 0rganizat în or. Iaşi, România la 14 iunie 2007.

La 14 iunie 2007, delegaţia I.P.A. – Secţia Republica Moldova, în componenţa dl-ui Mihail Avram – Secretarul General, magistru în drept şi dl-ui Viorel Berliba, şeful catedrei „Drept penal şi criminologie” a Academiei M.A.I. „Ştefan cel Mare”, doctor în drept, locotenent-colonel de poliţie, membrul I.P.A., a participat la Simpozionul „Agresorul şi victima în cultura violenţei”. Această manifestare internaţională a fost organizată de către I.P.A. Secţia Română, Regiunea Iaşi, în colaborare cu  Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România, Universitatea „Petre Andrei” din or. Iaşi. La lucrările simpozionului membrii delegaţiei au prezentat două rapoarte: „Agresorul şi victima în traficul de fiinţe umane” şi „Mecanisme de protecţie a victimei în dreptul penal”.

Tot odată, delegaţia I.P.A. Secţia Republica Moldova (în fondare) a avut o întâlnire de lucru cu conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţiei Iaşi

 

VII. Participarea delegaţie I.P.A.- Secţia Republica Moldova la lucrările Conferinţei internaţionale practico – ştiinţifice cu genericul „Tendinţe globale şi regionale ale terorismului la etapa contemporană. Probleme de cooperarea a poliţiei în contracararea terorismului”, or. Chişinău, 28 iunie 2007.

 

 La 28 iunie 2007, delegaţia I.P.A. – Secţia Republica Moldova în componenţa a 8 membri, în frunte cu Preşedintele, viceminstrul afacerilor interne dl. Igor Bodorin şi Secretarul General Mihail Avram, a participat la Conferinţa Internaţională practico-ştiinţifică cu genericul „Tendinţe globale şi regionale ale terorismului la etapa contemporană. Probleme de cooperare a poliţiei în contracararea terorismului”, organizată în or. Chişinău de către M.A.I. a Republicii Moldova şi Academia M.A.I. „Ştefan cel Mare”, cu concursul Fundaţiei „Hanns Seidel” din Republica Federativă Germania.

 

 

VIII. Prima vizită de lucru a Secretarului General I.P.A.- Secţia Republica Moldova dl. Mihail Avram la Secretariatul Comitetului Executiv Naţional al I.P.A. – Secţia Română în perioada 12-13 iulie 2007.

 

În zilele de 12- 13 iulie 2007, Secretarul General I.P.A. Secţia Republica Moldova Mihail Avram, a efectuat o vizită de lucru şi documentare la Biroul I.P.A. –Secţia Română din or. Bucureşti, România. Pe parcursul acestei deplasări, dl. M. Avram a avut întâlniri de lucru cu Secretarul General I.P.A. Secţia Română dl. Iulian Medrea, cu consilierul pe probleme juridice dl. Moisei Badila, cu angajaţii biroului respectiv şi cu alte personalităţi din cadrul Poliţiei Române. În timpul întâlnirilor extrem de importante, dl Iulian Medrea la instruit pe dl. M. Avram în chestiunile de dirijării Secţiei şi regiunilor teritoriale, de menţinere a relaţiilor de lucru cu Biroul Executiv Permanent a I.P.A., de organizare a acţiunilor respectiv la nivel naţional şi internaţional, de acceptare a noilor membrii.

La 13 iulie 2007 dl. M. Avram a avut o vizită de lucru şi documentare extrem de utilă în colectivul Secţiei nr. 1 a Sectorului 4 a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

 

 

IX. Întâlnirea Conducerii I.P.A. – Secţia Republica Moldova cu reprezentanţii Comisariatelor Teritoriale de Poliţie la 17 iulie 2007.

 

La 17 iulie 2007, conducerea I.P.A. – Secţia Republica Moldova cu concursul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, a organizat în incinta Academiei MAI „Ştefan cel Mare” o întrunire cu toţi comisarii adjuncţi pe linia resurse umane din comisariatele teritoriale de poliţie din ţară, la care au luat cuvântul Preşedintele I.P.A. – Secţia Republica Moldova, viceministru afacerilor interne, colonelul de poliţie dl. Igor Bodorin, Secretarul General – dl. Mihail Avram şi vicepreşedintele secţiei - şeful Direcţiei Generale Resurse Umane a M.A.I. colonelul de poliţie Andrei Pogurschii.

La această întrunire a fost aduse la cunoştinţe istoricul, scopurile, obiectivele, principiile Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, la general, şi a I.P.A. – Secţia Română, în special. De asemenea, s-au discutat condiţiile şi posibilităţile lucrătorilor de poliţie de a deveni membri  a acestei organizaţii prestigioase internaţionale. Discuţia respectivă a avut un ecou pozitiv în rândurile acestui contigent de persoane responsabile din cadrul unităţilor teritoriale de poliţie.

În aceiaşi zi, Secretarul General IPA- Secţia Republica Moldova dl. Mihail Avram, a participat la şedinţa de bilanţ a Direcţiei Poliţiei în Transporturi, la care  s-a discutat despre istoricul, scopurile, obiectivele şi principiile de activitate a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, inclusiv despre I.P.A. – Secţia Română, şi referitor la condiţiile de asociere la I.P.A. Discursul dl. Mihail Avram a fost ascultat cu atenţie şi ideile expuse, au fost pe deplin susţinute.

 

 

X. Participarea delegaţiei I.P.A. – Secţia Republica Moldova la lucrările Conferinţei Internaţionale ştiinţifico-practice cu genericul „Criminalitate juvenilă: actualităţi şi perspective de combatere” la 5 octombrie 2007.

 

La 5 octombrie 2007, delegaţia I.P.A.- Secţia Republica Moldova a participat la şedinţa de lucru a Conferinţei Internaţionale ştiinţifico-practice cu genericul „Criminalitate juvenilă: actualităţi şi perspective de combatere”, organizată în or. Chişinău de Ministerului Afacerilor Interne şi Academia „Ştefan cel Mare” a M.A.I. cu susţinerea Fundaţiei „HANNS SEIDEL” din Republica Federativă Germania.

 

 

XI. Vizita de lucru a delegaţiei International Police Association în Republica Moldova în perioada 16-19 aprilie 2008.

 

În perioada 16-19 aprilie 2008, în Republica Moldova s-a aflat în vizită de lucru delegaţia Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor în componenţa Preşedintelui - domnului Michael  Odysseos, asistentului Secretarului General I.P.A. – dl. Georgius Katsaropolus şi delegaţia Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Română în componenţa Vicepreşedintelui Mihail David şi a Secretarului General dl. Iulian Medrea. Scopul principal al vizitei a fost – acordarea asistenţei multilaterale membrilor I.P.A. la fondare în Republica Moldova a Secţia Naţionale a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor.

Membrii delegaţiilor au avut întâlnire cu reprezentantul guvernului Republicii Moldova ministrul afacerilor interne al. Gheorghe Papuc, cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova dl. Marian Lupu, cu membrii Comitetului de Înfiinţare a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Republica Moldova, cu alte persoane responsabile şi personalităţi din ţara noastră.

S-a constatat, că conducerea I.P.A., reprezentanţii I,P.A. – Secţia Română, membrii I.P.A. din Republica Moldova şi reprezentanţii statului sunt pregătiţi pentru evenimentul principal – fondarea în Republica Moldova a Secţiei Naţionale a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor.

De asemenea, oaspeţii au avut posibilitatea să viziteze Comisariatul General de Poliţie a mun. Chişinău, Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”, alte subunităţi ale M.A.I., obiective economice şi culturale din ţară.

 

 

XII. Fondarea în Republica Moldova a Secţiei Naţionale a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor la 19 aprilie 2008.

 

La 19 aprilie 2008, în incinta Casei Armatei din mun. Chişinău, a fost convocată şi desfăşurată Adunarea Generală a membrilor I.P.A. la care au participat 252. La lucrările acestui for respectabil au participat Preşedintele I.P.A. dl. Michael Odysseos, asistentul Secretarului General I.P.A.-dl. Georgius Katsaropolus, vicepreşedintele I.P.A. – Secţia Română dl. Mihail David, Secretarul General I.P.A. – Secţia Română dl. Iulian Medrea, viceministrul afacerilor interne dl. Andrei Pogurschi, alte personalităţi din cadrul organelor afacerilor interne, inclusiv rezervişti a M.A.I.

La Adunarea Generalăa fost adoptate hotărârile decisive cu privire la:

 1. crearea Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Republica Moldova (în fondare);
 2. adoptarea Statutului Secţiei Naţionale I.P.A.;
 3. alegerea Comitetului Executiv Naţional;
 4. alegerea preşedintelui, vicepreşedinţilor, secretarului general, trezorierului şi preşedinţilor de comisii;
 5. comisia de cenzori;
 6. alte chestiuni.

Au fost aleşi în calitate de:

 1. Preşedinte – dl. Igor Bodorin;
 2. Vicepreşedinţi - domnii Andrei Pogurschi şi Vasile Batcu;
 3. Secretar General - Avram Mihail;
 4. Trezorier  – dl. Brîncă Ion;
 5. Membru al C.E.N., preşedintele Comisii relaţii internaţionale - dl. Ion Izvoreanu;
 6. Membru al  C.E.N., preşedinte al Comisie juridice – d-na Larisa Tatian;
 7. Membri al C.E.N,. preşedinte al Comisiei culturale, tineret şi sport - dl. Valeriu Oprea;
 8. Membru al C.E.N,. preşedintele Comisiei profesionale – al Ruslan Ojog;
 9. Membru al C.E.N., preşedintele Comisiei pe probleme sociale – dl. Vladimir Kovali;
 10. Membru al C.E.N., preşedintele Comisiei probleme interne şi dezvoltare dl. Nicolai Gribincea.

De asemenea, au fost aleşi în calitate de membrii a Comisiei de cenzori domnii Gheorghe Jitari, Nicolae Batrîncea şi Valeriu Bordeian.

În calitate de Preşedinte de onoare a fost ales ministrul afacerilor interne dl. Valentin Mejinschi.

 

XIII. Organizarea şi participarea I.P.A. – Secţia Republica Moldova la activităţile dedicate sărbătorii Zile Internaţionale a Copiilor – 1 iunie 2008.

 

Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia Republica Moldova, împreună cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a participat la organizarea desfăşurării activităţilor legate de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Copiilor – 1 iunie 2008. Secţia Republica Moldova a acordat ajutor material a câte 500 lei moldoveneşti pentru 10 copii din familii de poliţişti, părinţii cărora au decedat la datorie sau au devenit invalizi în timpul satisfacerii serviciului în cadrul organelor de poliţie. Sumele băneşti au fost înmânate copiilor de către Secretarul General Avram Mihail, cu participare Preşedintelui de Onoare a Secţiei Republica Moldova - Ministrul afacerilor interne dl. Valentin Mejinschi. Acţiunea respectivă a fost comentată de către mijloacele mass-media din Republica Moldova şi a avut un efect pozitiv în societate.

 

 

XIV. Vizita delegaţie I.P.A. – Secţia Cehă în Republica Moldova în perioada 28 mai - 7 iunie 2008.

 

În perioada 28 mai – 7 iunie 2008 în Republica Moldova s-a aflat într-o vizită de documentare şi odihnă delegaţia I.P.A. – Secţia Cehia, în componenţa de 6 membrii I.P.A.

Cu această ocazie, conducerea I.P.A. – Secţia Republica Moldova, a organizat pentru delegaţia respectivă un program bine argumentat pentru o perioadă de 10 zile, în care oaspeţii cehi au avut posibilitatea să vizitezi  comisariatele de poliţie din raioanele  Ştefan Vodă, Rezina, Soroca şi Străşeni şi să aibă întâlniri de lucru cu conducerea şi efectivul comisariatelor indicate. Membrii delegaţiei au avut posibilitatea să viziteze anumite centre culturale, inclusiv mănăstirile medievale de la Căpriana, Saharna şi Ţîpova, biserica antică dacică situată lângă satul Ţîpova raionul Rezina, cetatea medievală Soroca înfiinţată de către domnitorul Principatului Moldovei Ştefan cel Mare; vinăriile Purcari din raionul Ştefan Vodă şi Mileştii Mici din raionul Ialoveni.

 Tot odată au fost organizate excursii în oraşele Odesa şi Cernăuţi din Ucraina.

 De asemenea, membrii delegaţiei au participat la desfăşurarea activităţilor legate de Ziua Internaţională a Copiilor. 

Toate cheltuielile legate de cazarea, deplasarea şi alimentarea delegaţie I.P.A. Cehia au fost suportate de către I.P.A. – Secţia Republica Moldova.

 

 

XV. Activitate umanitară cu concursul I.P.A. – Secţia Republica Moldova.

 

Cu concursul Comitetului Executiv Naţional I.P.A. – Secţia Republica Moldova, nemijlocit al preşedintelui Comisiei pe probleme sociale dl. Vladimir Kovali, s-a izbutit alocarea din fondul de rezervă a Guvernului Republicii Moldova a sumei de  205 mii lei moldoveneşti în vederea compensării parţiale a cheltuielilor de tratament suportate de către invalidul organelor de poliţie Constantin Ciuş, viitor membru I.P.A. (Cererea pentru aderarea la I.P.A. dl Constantin Ciuş a depus-o în luna mai 2008)

Temei: Hotărârea Guvernului Republicii Moldova cu privire la alocarea mijloacelor financiare nr.755 din 23.06.2008.

 

 

XVI.   Crearea Comitetului de Înfiinţare a Biroului Teritorial Străşeni la 12 iunie 2008.

 

La 12 iunie 2008 a fost creat Comitetul de Înfiinţare a Biroului (Regiunii) teritorial Străşeni a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (I.P.A.) - Secţia Republica Moldova – ca birou pilot. La adunarea generală a membrilor I.P.A. din raionul Străşeni, în care sunt înregistraţi 15 membri, au fost aleşi: preşedintele, vicepreşedintele, secretarul şi trezorierul, care şi-au pus sarcina de a crea în raion un Birou teritorial la nivel de Regiune.

La adunarea generală de fondare a Comitetului de Înfiinţare a Biroului (regiunii) teritoriale Străşeni au participat Secretarul General Avram Mihail şi comisarul de poliţie dl. Valeriu Saca.

Rezultatele adunării generale au fost confirmate de către Comitetul Executiv Naţional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia Republica Moldova.

 

 

XVII. Participarea delegaţie I.P.A. – Secţia Republica Moldova la cel de-al IV Congres al I.P.A. – Secţia Română în perioada 3-7 septembrie 2008.

 

În perioada 3-7 septembrie 2008, la invitaţia Comitetului Executiv Naţional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Română, delegaţie Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia Republica Moldova a participat la lucrările celui de-al IV- lea Congres al I.P.A. –Secţia Română. Lucrările congresului s-au desfăşurat în Palatul Filarmonica „George Enescu” şi în incinta hotelului Continental din mun. Oradea, judeţul Bihor.

Din componenţa delegaţiei au făcut parte: secretarul general I.P.A. dl. Mihail Avram; membrul Comitetului Executiv Naţional, preşedintele Comisiei Cultură, tineret şi Spot, reprezentantul Preşedintelui I.P.A. – Secţia Republica Moldova şi al Ministerului Afacerilor Interne - dl. Valeriu Oprea şi trezorierul - dl. Ion Brâncă.

Obiectivele deplasării delegaţie la lucrările congresului au fost : participarea la şedinţa solemnă de deschiderea a lucrărilor şi la şedinţele plenare ale congresului, informarea participanţilor la congres despre crearea în Republica Moldova a Secţiei naţionale I.P.A.(în fondare) şi despre activităţile efectuate până în prezent; acumularea cunoştinţelor în vederea organizării a asemenea manifestaţii şi schimbul de experienţă în această privinţă; stabilirea de noi contacte şi relaţii cu membrii delegaţiilor ale regiunilor I.P.A. din România şi cu reprezentanţii din secţiile naţionale ale statelor invitaţi la congres.

La 4 septembrie 2008, în incinta Palatului Filarmonica „George Enescu” a avut loc şedinţa festivă de deschidere a lucrărilor congresului la care au participat membrii  Comitetului Executiv Naţional al Secţiei Române, reprezentanţii Ministerului Internelor şi Reformelor Administrative, a organelor de poliţie din judeţul Bihor şi din or. Oradea, reprezentanţii administraţiei publice locale, membrii delegaţiilor a secţiilor naţionale din Republica Moldova, Republica Federativă Germania, Italia, Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, Norvegia, Izrael, Serbia şi din alte ţări.

Reprezentanţii delegaţiei din Republica Moldova au prezentat un cuvânt de salut din partea membrilor I.P.A. din ţară, semnat de Preşedintele dl. Igor Bodorin, şi au informat participanţii la congres despre crearea în Republica Moldova a Secţiei Naţionale I.P.A., aducând sincere mulţumiri sponsorului principal – I.P.A. Secţia Română.

De asemenea, în cuvântul de salut s-a atras atenţia asupra poziţiei benefică a conducerii de vârf al statului şi al M.A.I. referitor la creare în Republica Moldova a Secţiei Naţionale I.P.A. în Republica Moldova şi sprijinul acordat de aceste structuri în activitatea de dezvoltare şi statornicire a acestei prestigioase organizaţii internaţionale, ca una din posibilităţile de integrare europeană şi mondială.

De asemenea, membrii delegaţiei a Secţiei naţionale din Republica Moldova au participat şi la lucrările plenare ale congresului la care au fost examinate:

 1. Raportul privind activitatea desfăşurată de Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor Secţia Română în perioada octombrie 2004-august 2008, prezentat de către Secretarul General dl. Iulian Medrea;

 2. Raportul activităţii trezoreriei naţionale, prezentate cu ocazia lucrărilor celui de al IV-lea congres naţional, de către trezorierul Florian Safta;

 3. Raportul de activitate al Comisiei de Cenzori, prezentat cu ocazia lucrărilor celui de al IV-lea Congres Naţional de către preşedintele aceste comisii dl. Chesnoiu Nicolae.

În raportul de bază, prezentat de secretarul general I.P.A. – Secţia Română dl. Iulian Medrea, s-a menţionat că, „de asemenea, a continuat activitatea pentru constituirea unei Secţii Naţionale în Republica Moldova. Împreună cu Preşedintele internaţional Michael Odesseos, ne-am deplasat la Chişinău în anul 2007, iar în acest an cu acelaşi preşedinte şi asistentul secretarului general internaţional  dl. Gerogius Kataropoulos, am realizat noi paşi în această acţiune. Secţia I.P.A. din Republica Moldova fiind declarată în curs de fondare, sprijinul nostru va continua până în anul 2009 când la Congresul internaţional de la Istambul, suntem convinşi, va deveni secţia cu drepturi depline”.

În dezbaterile susţinute de către participanţii la Congres pe margine raportului de bază deosebit de clar s-a conturat poziţia I.P.A. – Secţia Română în ceia ce priveşte acordarea asistenţei necesare pentru susţinerea intenţiei membrilor I.P.A. din Republica Moldova ca Secţia Naţională să fie recunoscută pe plan mondial într-un termen cât mai restrâns, ţinta fiind Congresul mondial de la Istambul din luna septembrie 2009.

În perioada vizitei respectivă, membrii delegaţiei Secţiei Naţionale din Republica Moldova au avut diverse întâlniri cu participanţii la congres atât din cadrul I.P.A. - Secţia Română, cât şi cu reprezentanţii secţiilor naţionale din alte state, ca: Ungaria, Polonia, Cehia, Austria, Italia, Izrael, Norvegia, Serbia şi din alte ţări. Scopul acestor întrevederi: informarea directă şi nemijlocită a participanţilor la Congres despre Republica Moldova, despre activitatea poliţiei din ţara noastră, despre înfiinţarea şi consolidarea Secţiei Naţionale I.P.A. – Republica Moldova şi evident, despre scopul şi idealurile membrilor I.P.A. de a deveni o secţie cu drepturi depline în marea familie mondială a poliţiştilor.

Tot odată, membrii delegaţie Secţiei Naţionale din Republica Moldova au participat la manifestaţiile solemne şi concertele prezentate de personalităţi consacrate din România, membrii de drept sau membrii simpatizanţi ai I.P.A. – Secţia Română, preluând experienţa colegilor din România.

De asemenea, reprezentanţii din Secţia Republica Moldova au avut posibilitatea să participe la excursiile organizate cu acest prilej şi să viziteze cele mai renumite obiective culturale din mun. Oradea şi din judeţul Bihor, ca: mănăstirea „Sfânta Cruce”, staţiune „Băile Felix”,  Peştera „Urşilor”, biserici şi muzee.  

De menţionat şi faptul, că delegaţia din Republica Moldova a donat în calitate de cadou Secţiei Naţionale I.P.A. din Română şi Regiunea Bihor câte o vază decorativă cu ornamente tradiţionale moldoveneşti, fabricate la Combinatul de ceramică din  or. Ungheni. 

În timpul întâlnirilor cu reprezentanţii delegaţiilor din I.P.A. – Secţia Română şi cu cei din secţiile naţionale din alte state s-a făcut schimb de cadouri mici, inclusiv cu simbolica Republicii Moldova şi a Ministerului Afacerilor Interne.

Considerăm, că obiectivele delegaţiei Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia Republica Moldova cu privire la deplasarea în or. Oradea, România pentru participarea la cel de-al IV - lea Congres Naţional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Română, au fost îndeplinite pe deplin, iar despre aceste rezultate de  informat Biroul Permanent Executiv al I.P.A. (or. Londra) prin intermediul Comitetului Executiv Naţional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Română.

 

 

XVIII. Participarea delegaţiei I.P.A. – Secţia Republica Moldova la lucrările celei de-a 35 Conferinţă Internaţională I.P.A. in perioada 16-21 septembrie 2008 în or. Moscova.

 

În perioada 16-21 septembrie 2008 delegaţia Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor - Secţia Republica Moldova în componenţa Vicepreşedintelui d-lui Vasile Batcu şi a membrului I.P.A. d-lui Feodosie Sofian, au participat la lucrările celei de-a 35 Conferinţă Internaţională I.P.A., care sa desfăşurat în or. Moscova, Federaţia Rusă.

Delegaţia din Republica Moldova s-a bucurat de statutul de vizitator.

La Conferinţarespectivă au participat delegaţii din 60 state membrii ai I.P.A. În total s-au înscris şi au participat mai mult de 1000 persoane. La Conferinţă au fost examinate şi discutate chestiuni ce se referă la:

 • executarea bugetului şi planificarea unor cheltuieli la nivel mondial;

 •  rapoartele comisiilor de specialitate cu privire la activităţile efectuate cu prezentarea unor propuneri şi proiecte de interes internaţional;

 •  stabilirea statelor şi a graficului de organizare şi desfăşurare a următoarelor conferinţe şi congresul până în anul 2012. S-a planificat, ca următoarele Conferinţe să se desfăşoare în or. Paris, Franţa şi or. Braşov, România, iar Congresul – în or. Ellat, Izrael;   

 • problemele ce ţin de respectarea drepturilor omului şi a traficului de fiinţe umane;

 • raportul I.P.A. ţării gazdă despre activitatea şi experienţa organelor de miliţie din Federaţia Rusă:

De asemenea, au avut loc întâlniri bilaterale a delegaţiilor din diferite ţări. Membrii delegaţie Secţiei Naţionale din Republica Moldova au avut întâlniri de lucru cu membrii delegaţiilor Secţiilor Naţionale I.P.A. din România, Federaţia Rusă, Grecia, Izrael, Cehia şi Polonia.

Tot odată, au fost organizate şi desfăşurate întâlniri de lucru cu Preşedintele I.P.A. dl. Michael Odysseos, cu asistentul Secretarului General I.P.A. dl. Georgius Katsaropulos şi cu alte persoanele responsabile din cadrul I.P.A.

Reprezentantul I.P.A. – Secţia Română dl. Dan Postelnicu, în numele delegaţiei respective, a prezentat un raport cu privire la acţiunile de creare a Secţiei Naţionale a Republicii Moldova în curs de fondare.

 

 

XIX. Crearea Comitetului de Înfiinţare a Biroului Teritorial Ungheni I.P.A. la 6 octombrie 2008.

 

         La  6 octombrie 2008 Secretarul General I.P.A. – Secţia Republica Moldova dl. Mihail Avram a efectuat o deplasare de serviciu în Comisariatul de Poliţie al raionului Ungheni. În prima jumătatea a zilei indicate a organizată o întâlnire de lucru cu conducerea comisariatului, în procesul căreia a fost aduce la cunoştinţe istoricul, obiectivele şi sarcinile de bază a acestei prestigioase organizaţii internaţionale a poliţiştilor şi au fost înaintate propuneri în vederea acceptării de noi candidaţi în membrii I.P.A. din cadrul lucrătorilor activi şi rezervişti a Comisariatului indicat.

         În aceiaşi zi, cu participarea Secretarului General I.P.A. – Secţia Republica Moldova dl. Mihail Avram, a fost convocată Adunarea Generală a membrilor I.P.A. din raionul Ungheni la care a fost constituit Comitetul de Înfiinţare a Biroului Teritorial Ungheni al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia Republica Moldova. În componenţa Comitetului respectivi au fost aleşi: în calitate de Preşedinte - dl. Cracan Ghenadie, comisarul Comisariatului de Poliţie al raionului Ungheni, în calitate de vicepreşedinte – dl. Prodan Igor, vicecomisarul Comisariatului de Poliţie al Raionului Ungheni; în calitate de secretar – dl. Morcov Vasile, inspector al Secţiei combatere a fraudelor Economice şi în calitate de trezorier – dl. Morcov Eugen, şeful Secţiei Urmărire Penală a Comisariatului de Poliţie a Căii Ferate Ungheni.

 

         XX. Participarea delegaţie I.P.A. – Secţia Republica Moldova laConferinţa ştiinţifico - practică internaţională cu genericul „Rolul societăţii şi organelor de drept în contracararea narcomaniei” din 9 octombrie 2008

 

         La 9 octombrie 2008 delegaţia I.P.A. – Secţia Republica Moldova, a participat la Conferinţa ştiinţifico - practică internaţională cu genericul „Rolul societăţii şi organelor de drept în contracararea narcomaniei”, organizată de M.A.I., Academia M.A.I. „Ştefam cel Mare”, Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia Republica Moldova, în colaborarea cu Fundaţia Hanns Seidel (Germania).

La Conferinţăau participat reprezentanţi ai organelor de drept din Republica Federativă Germania (Bavaria) şi Ucraina. 

I.P.A. – Secţia Republica Moldova a fost reprezentată de către: vicepreşedintele I.P.A. dl. Pogurschi Andrei, viceministrul al afacerilor interne; Secretarul General I.P.A. - dl. Mihail Avram; Preşedintele Comisiei Profesionale I.P.A. dl. Ruslan Ojog, şef-adjunct al Direcţiei Generale Urmărire Penală al M.A.I.; Preşedintele Comisiei Juridice al I.P.A. d-na Tatian Larisa, şef a Direcţiei Juridice al M.A.I.; membrii I.P.A. Sergiu Golovaci, adjunctul ministrului, Ghenadie Cosovan, şeful Departamentului Servicii Operative al M.A.I; Jecicov Ilie, şef-adjunct al Direcţie Antidrog al M.A.I.,  Iurie Florea, şef al Direcţiei Tehnico – criminalistice al M.A.I., Valentin Chiaburu, şef al Comisiei medico-militare al M.A.I., Litvinov Valentina, şef al Biroului naţional central INTERPOL; Nicorici Tudor, şef al Centrului naţional virtual SECI/GUAM; Lari Iurie, prorector pentru ştiinţă al Academiei MAI „Ştefan cel Mare”; Secrieru Angela , şef adjunct pe studii al liceului de cadeţi „Sf. Gheorghe”; Berliba Viorel, şeful catedrei „Drept penal şi criminologie” al Academiei MAI „Ştefan cel Mare”; Vasile Florea, profesor universitar la Catedra „Drept penal şi criminologie” al Academiei M.A.I. „Ştefan cel Mare”;  Trofimov Igor, şeful catedrei „Drept civil” al Academiei MAI „Ştefan cel Mare”; Bantuş Igor, şeful catedrei „Drept public” al Academiei MIA „Ştefan cel Mare”.

Majoritatea participanţilor la conferinţă din partea I.P.A. – Secţia Republica Moldova au pregătit şi au prezentat câte un referat la tema cercetată.

 

XXI. Crearea Comitetului de Înfiinţare a Biroului Teritorial Călăraşi I.P.A. la 14 noiembrie 2008

 

La 14 noiembrie 2008. secretarul General I.P.A. – Secţia Republica Moldova dl. Mihail Avram, a efectuat o deplasare de serviciu în Comisariatul de Poliţie Călăraşi, unde a organizat şi a participat la Adunarea Generală a membrilor I.P.A. din raionul Călăraşi. Adunarea Generală a membrilor I.P.A. din raionul indicat a constituit Comitetul pentru Înfiinţarea Biroului Teritorial Călăraşi al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Republica Moldova.

În componenţa Comitetului au fost aleşi: în calitate de Preşedinte – d-na Tatru Lina, ofiţer superior al Secţiei Urmărire Penală; în calitate de vicepreşedinte – dl.  Timuş Nicolae, vicecomisar al Comisariatului de Poliţie al raionului Călăraşi; în calitate de secretar – dl. Carp Ion, judecător de instrucţie la Judecătoria Călăraşi; în calitate de trezorier – d-na Jomir Olga, ofiţer de urmărire penală.

 

     XXII. Participarea I.P.A. Secţia Republica Moldova la lucrările Seminarului Internaţional cu genericul„Armonizarea legislaţiei naţionale cu AQUIS-ul comunitar în domeniul justiţiei şi afacerilor interne” la 21 noiembrie 2008.

La 21 noiembrie 2008, Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia Republica Moldova, a participat la Seminarul internaţional cu genericul „Armonizarea legislaţiei naţionale cu AQUIS-ul comunitar în domeniul justiţiei şi afacerilor interne”, organizat de către Agenţia pentru Susţinerea Învăţământului Juridic şi al Organelor de Drept „EX LEGE” din  Republica Moldova, cu suportul Ambasadei României în Republica Moldova.

La lucrările seminarului au participat un grup de experţi ai Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Internelor şi Reformelor Administrative a României, toţi membrii I.P.A. – Secţia Română.

De asemenea, la lucrările seminarului indicat au participat un grup de membrii I.P.A. – Secţia Republica Moldova, din componenţa cărora au făcut parte:  secretarul General dl. Avram Mihail şi dl. Ilie Jecicov, şef adjunct al Direcţie Antidrog al M.A.I. şi membrul simpatizant Valeiu Zubco, Preşedintele Agenţiei „EX LEGE”.

 

XXIII. Organizarea şi participarea I.P.A. – Secţia Republica Moldova la lucrările Conferinţei ştiinţifice internaţionale cu genericul „”Premisele social-economice şi juridice privind integrarea Republicii Moldova”

 

La 26 decembrie 2008, o echipă membri I.P.A. a participat la lucrările Conferinţei ştiinţifice internaţionale cu genericul „”Premisele social-economice şi juridice privind integrarea Republicii Moldova”, organizată de Institutul de Istorie. Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cu suportul logistic al Fundaţiei Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională.

Conferinţa şi-a desfăşurată lucrările în incinta bibliotecii Centrale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.  

     În componenţa grupului de lucru a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (IPA) – Secţia Republica Moldova au luat parte: secretarul general IPA dl. Mihail Avram, membrii Comisiei Profesionale domnii: Valeriu Cuşnir – profesor universitar, doctor habilitat în drept, şef secţie Drept Naţional al IISD; Guştiuc Andre – conferenţiar universitar, doctor în drept, decanul facultăţii drept al Academiei MAI „Ştefan cel Mare”; Berliba Viorel, conferenţiar universitar, doctor în drept, şef de catedră la Facultatea de Drept al Academiei „Ştefan cel Mare” a M.A.I.;  Gheorghiţa Mihai, doctor habilitat, profesor universitar la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova; Larii Iurie – conferenţiar universitar, doctor în drept, prorector pentru ştiinţă la Academia „Ştefan cel Mare” al M.A.I.;  Ciupac Mihai – magistru. Lector superior universitar la Academia „Ştefan cel Mare” al M.A.I.

     La Conferinţă au participat reprezentanţi ai: Institutului de Istorie Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei; Academiei de Ştiinţe a Moldovei;  Ministerului Reintregrării,  Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene; Ministerului Justiţiei; Ministerului Afacerilor Interne; Ministerului Educaţiei şi Tineretului; Republicii Federative Germane; Fundaţiei Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională; Universităţii de Stat din Moldova; Universităţii de Stat din Tiraspol (cu reşedinţa în or. Chişinău); Universităţii Libere Internaţionale din Moldova; Universităţii de Studii Europene din Moldova; Academiei de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova; Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI al Republicii Moldova; Academiei de Studii Economice din Moldova”; Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei al Academiei de Ştiinţe a Moldovei; Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale din Moldova; Institutului Militar „Alexandru cel Bun”; Institutului de Reforme Penale din Moldova şi Institutului de Ştiinţe Administrative din Moldova.

     Din componenţa grupului membrii IPA a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Republica Moldova au participat cu rapoarte ştiinţifice:

 1. Cuşnir Valeriu cu tema „Abordări conceptuale privind premisele social - economice şi juridice de reîntegrare a R. Moldova”;

 2. Guştiuc Andrei cu tema „Aspecte ale dimensiunii economico-financiară privind reintegrarea Republicii Moldova”;

 3. Berliba Viorel cu tema „Probleme de racordare a sistemului de drept, inclusiv în materie de drept penal, din perspectiva reintegrării Republicii Moldova”.

În procesul desfăşurării lucrărilor Conferinţei, participanţii au menţionat activitatea serioasă şi consecutivă a membrilor IPA în domeniul de cercetare a premiselor social – economice şi juridice de reintegrare a Republicii Moldova şi de desfăşurare a lucrărilor acestui forum important pentru destinele de consolidare a statalităţii pe întregul teritoriu a Republicii Moldova. 

Participanţii Conferinţei au adoptat un pachet de propuneri, care urmau să fie prezentate conducerii de vârf a Republicii Moldova pentru a fi utilizate în activitatea de reintegrare a Republicii Moldova.

 

XXIV. Vizita de lcuru a Vicepreşedintelui I.P.A. – Secţia Rusă dl. Igor Mihalevici în Republica Moldova în perioada 28-30 aprilie 2009.

 

În perioada 28-30 aprilie 2009 în Republica Moldova s-a aflat într-o vizită de lucru şi documentare vicepreşedintele I.P.A. – Secţia Rusă dl. Igor Mihalevici, care a fost familiarizat cu activitatea Secţia Naţionale în Fondare Republica Moldova, a avut întâlniri de lucru cu conducerea Comitetului Executiv Naţional, a participat la o şedinţă de lucru a Biroului Teritorial Străşeni, a avut a întâlnire cu conducerea şi angajaţii Comisariatului Raional de Poliţie Străşeni şi a susţinut în faţa membrilor I.P.A. şi a angajaţilor de poliţie un mini concert solo, apoi a fost organizată o excursie pe teritoriul acestui raion, inclusiv cu vizitarea renumitei mănăstiri medievale Căpriana.

        

XXV. Participarea delegaţiei I.P.A. – Secţia Republica Moldova la turneul auto, organizat de I.P.A. – Secţia Rusă.

 

În perioada 1-10 mai 2009, delegaţia I.P.A. – Secţia în Fondare Republica Moldova în componenţa membrilor I.P.A. al Biroului Străşeni Victor Miron şi Liudmila Gnip, însoţiţi de cântăreţul de muzică populară dl. Tudor Ungureanu, originar din s. Căpriana, r-nul Străşeni, au participat la turneul auto, organizat de către I.P.A.- Secţia Rusă, pe traseul Chişinău – Kiev – Moscova cu ocazia comemorării Zilei Victoriei şi Zilei Europei.  Pe parcursul desfăşurării acestui eveniment membrii delegaţie Secţiei Naţionale din Republica Moldova au avut întâlniri de stabilire a relaţiilor de colaborare cu colegii din I.P.A. – Secţia Ucraina şi I.P.A. – Secţia Rusă, au susţinut peste 30 de concerte în faţa angajaţilor de miliţie din ţările respective. Au fost pregătite şi înmânate cadouri pentru preşedinţii I.P.A. – Secţia Ucraina şi I.P.A. – Secţia Rusă. Participarea delegaţiei I.P.A. – Secţia în Fondare Republica Moldova la această manifestare a fost înalt apreciată de către colegii din Ucraina şi Rusia.

 

XXVI. Organizarea şi participarea I.P.A. – Secţia Republica Moldova la activităţile consacrate Zilei Internaţionale a Copiilor – 1 iunie 2009.

 

La 1 iunie 2009, Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia în Fondare Republica Moldova, cu concursul Preşedintelui Comisiei Cultură, Tineret şi Sport dl. Valeriu Oprea şi M.A.I., a organizat şi desfăşurat un complex de activităţi cu ocazia Zile Internaţională a Copiilor – 1 iunie sub genericul „Copilărie fericită”. Pe teritoriul Stadionului „Dinamo” au fost invitaţi copiii angajaţilor de poliţie decedaţi în exerciţiul funcţiei, copii angajaţilor de poliţie invalizi de gradul I şi II, copii colaboratorilor Aparatului Central al M.A.I. şi a subdiviziunilor subordonate, elevii din instituţiile medii şi medii speciale de învăţământ. La desfăşurarea manifestaţiilor au participat viceministrul afacerilor interne dl. Ghenadie Cosovan, membru I.P.A. şi Secretarul General I.P.A. dl. Mihail Avram. Secţia Naţională I.P.A. a alocat 5000 lei MD în calitate de ajutoare financiare pentru 10 copii ai colaboratorilor de poliţie, căzuţi la datorie, iar Secretarul General dl. Mihail Avram şi veceministrul afacerilor interne dl Gh. Cosovan au înmânat  câte 500 lei pentru fiecare copil. Evenimentul a fost larg  oglindit în mijloacele mass - media şi a avut un efect extrem de pozitiv pentru imaginea Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, în general, şi pentru imaginea Secţiei Naţionale în Fondare Republica Moldova, în special.

 

XXVII. Concert de binefacere cu genericul „De Ziua Duminicii Mari”, organizat de I.P.A. – Secţia Republica Moldova şi M.A.I.   

 

În ziua de 1 iunie 2009 pe stadionul „Dinamo” din mun. Chişinău, I.P.A. – Secţia în Fondare Republica Moldova, împreună cu conducerea M.A.I,  cu participare nemijlocită a Secretarului General dl. Mihail Avram, a Preşedintelui Comisiei Cultură, Tineret şi Sport dl. Valeriu Oprea şi a viceministrului afacerilor interne, membru I.P.A. dl. Ghenadie Cosovan,  pentru copii angajaţilor de poliţie, a părinţii lor a populaţiei din mun. Chişinău, a fost organizat un concert de muzică populară şi de estradă, şi dansuri populare, de către orchestra de muzică şi dans a M.A.I. „Plai Moldovenesc” la care au participat maeştrii Georgeta Voinovan, Constantin Rotaru, Ana Barbu, Aura, Nicolae Cibotaru. Ioana Căpraru, Arsenie Botnari şi alţii. Acest concert a fost preconizat şi cu ocazia sărbătorii „ De Ziua Duminici Mari”;

 

XXVIII. Participarea I.P.A. – Secţia Republica Moldova la lucrările mesei rotunde cu genericul „Reforma sistemului de justiţie în Republica Moldova. Standarde europene şi realităţi naţionale” la 15 iunie 2009.

 

La 15 iunie 2009 Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia în Fondare Republica Moldova, reprezentată de Secretarului General d-l Mihail Avram şi de membrul simpatizant I.P.A. d-l Valeriu Zubco, au participat la lucrările mesei rotunde cu genericul „Reforma sistemului de justiţie în Republica Moldova. Standarde europene şi realităţi naţionale”, organizată de Fundaţia pentru Promovarea Reformelor în Justiţie, Securitate şi Apărare (PRISA). Această reuniune şi-a desfăşurat lucrările în sala de Conferinţe a hotelului Jolly Allon. Dl. V. Zubco a prezentat un raport la tema discutată cu denumirea „Garantarea independenţei şi transparenţei justiţiei, condiţie necesară pentru suprimaţia legii într-un stat democratic şi de drept”. La lucrările mesei rotunde au participat reprezentanţi de la: Ministerul Justiţiei, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Judecătoria Militară, Curtea Supremă de Justiţie, Institutul Naţional de Justiţie; reprezentanţi de la ambasadele Britanică, Bulgariei, Cehiei, Franţei, Republicii Federative Germania şi altele, reprezentanţi a mediului academic, experţi independenţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor non - guvernamentale din Republica Moldova.

 

XXIX. Organizarea şi participarea la activităţile cu genericul „Manifestarea culturală – sportivă în vederea propagării sportului în masă şi consolidării parteneriatului între poliţie şi societatea civilă”, la 25 iulie 2009 în or. Rîşcani.

 

La 25 iulie 2009, Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia în Fondare Republica Moldova, în cooperare cu Direcţia Generală Resurse Umane a Ministerului Afacerilor Interne şi Clubul Sportiv „Dinamo”, au organizat activitatea cu genericul „Manifestarea culturală – sportivă în vederea propagării sportului în masă şi consolidării parteneriatului între poliţie şi societatea civilă”, care s-a desfăşurat pe teritoriul complexului sportiv din or. Rîşcani, raionul Rîşcani.

    La manifestarea în cauză au participat:

 1. 4 echipe de volei din Comisariatele de Poliţie a raioanelor Edineţ, Rîşcani, Glodeni, Drocia; 4 echipe de volei mixte formate din locuitorii raioanelor Edineţi, Rîşcani, Glodeni, Drocia şi din efectivele comisariatelor de poliţie a acestor raioane şi veterani ai organelor afacerilor interne; 4 echipe de copii la mini-fotbal din instituţiile de învăţământ gimnazial, inclusiv copii ai lucrătorilor de poliţie;

 2. Ansamblul model de dansuri populare „Moştenitorii” şi ansamblul de dansuri moderne  „Aisidora” din raionul Rîşcani.;

 3. Orchestra-model a M.A.I.;

 4. Secretarul General I.P.A. – Secţia în Fondare Republica Moldova dl. Mihail Avram, Preşedintele Comisiei Cultură, Tineret şi Sport dl. Valeriu Oprea şi Preşedintele Comisiei Probleme Interne dl. Nicolae Gribincea;

 5. Preşedintele raionului Rîşcani dl. V. Tabîrţa;

 6. Comisarii de poliţie a Comisariatelor raionale de poliţie Rîşcani, Drochia, Edineţ şi Glodeni.

La manifestarea menţionată au participat peste 220 de sportivi şi peste 500 de spectatori din rândul populaţiei or. Rîşcani.

În cadrul desfăşurării manifestaţiei au luat cuvânt reprezentanţii M.A.I. şi Secretarul General dl. Mihai Avram. În faţa publicului au fost înmânate legitimaţii de membru I.P.A. unui grup de angajaţi a poliţiei din CRP Glodeni. Artiştii din raionul Rîşcani au susţinut un concert de muzică populară şi de estradă, iar colectivele de dansatori au prezentat un program de dansuri populare şi dansuri moderne. Au fost desfăşurate competiţii sportive la probele de volei, mini - fotbal şi o competiţie pentru copii cu genericul „Starturi vesele”.La finele manifestaţie cultural-sportive au fost premiate cu cupe şi diplome colectivele care au cucerit primele trei locuri. Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia în Fondare Republica Moldova a decernat cinci premii băneşti în suma a câte 300 lei MD pentru cinci cei mai buni sportivi ai acestor competiţii sportive. Premiile au fost înmânate de Secretarul General dl. Mihail Avram minorului Popovici Dorin în cadrul concursului „Starturi vesele”; minorilor Anuşca Ion din raionul Edineţ şi Spataru Dan din raionul Rîşcani în cadrul competiţiilor la mini – fotbal; domnilor Tereşcenco Vitalie şi Stelea Dinu, angajaşi ai Comisariatului de Poliţie a raionului Edineţ, în cadrul competiţiilor la volei. Manifestarea cultural – sportivă a fost monitorizată de către angajaţii televiziunii TM 1 din Republica Moldova, care la 26 iulie a.c. a plasat un reportaj la temă, în cadrul programului informativ „Mesager”. Considerăm, că manifestaţia cultural – sportivă în vederea propagării sportului în masă şi consolidarea parteneriatului între poliţie şi societatea civilă, desfăşurată în or. Rîşcani,  a avut un efect extrem de pozitiv pentru imaginea Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (I.P.A.) – Secţia în Fondare Republica Moldova, în special, şi pentru organele de poliţie, în general.